Gå til sygdomsliste

Bliv vaccineret

Uden HPV kan det ikke lade sig gøre at få livmoderhalskræft. HPV-vaccination beskytter mod HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58, der tilsammen er skyld i 90 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft i Danmark. HPV overføres seksuelt, så det er bedst at blive vaccineret inden seksuel debut. Yngre seksuelt aktive kan dog også have gavn af at blive HPV-vaccineret.

Nogle kræftformer skyldes mikroorganismer i form af f.eks. virus og bakterier, der angriber kroppen og giver kroniske infektioner. Infektion med HPV (Human papillomavirus) er årsag til bl.a. livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter.

HPV overføres seksuelt, og man kan blive smittet med HPV første gang, man har sex. Derfor er det bedst at blive vaccineret inden seksuel debut, og derfor er HPV-vaccination en del af børnevaccinationsprogrammet for 12-årige piger og drenge, der er fyldt 12 år efter 1. juli 2019.

Selvom det er bedst at blive vaccineret før seksuel debut, kan yngre seksuelt aktive også have god gavn af at blive vaccineret. Nogle sygeforsikringer giver tilskud. Vaccinationen er forebyggende og virker ikke på en aktuel HPV-infektion. Hvis man er i tvivl, om man vil have sit barn vaccineret, eller om man selv vil vaccineres, er det en god idé at tage en snak med sin læge.

Pige får injektion ind i armen
Screening er stadig vigtigt

HPV-vaccination beskytter ikke mod alle de HPV-typer, der kan give livmoderhalskræft. Derfor er det vigtigt også at deltage i de regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen (screening), fra man fylder 23 år. Læs mere:

Screening for livmoderhalskræft

Læs mere om HPV og vaccination:

cancer.dk/hpv

stophpv.dk

Læs alt om forebyggelse af kræft: 

Forebyg kræft - forsiden

 

HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

cancer.dk/hpv