Gå til sygdomsliste

Ung med kræft

Hvert år får 1.400 unge i alderen 15-39 år konstateret kræft. Langt de fleste får det godt igen, men mange oplever også, at forløbet påvirker ungdomslivet og det tidlige voksenliv med uddannelse, rejseplaner, venner, kærester og måske familielivet med børn.

Vi er ikke specielt specielle – men så alligevel lidt. Vi er nemlig ikke børn, og vi er ikke voksne voksne – vi er unge. Dermed står vi i nogle andre problematikker, end man gør som netop barn eller voksen. Vores liv er først rigtigt ved at starte, vi er ved at finde vores egne ben at stå på – både fagligt og personligt. Derfor er det vigtigt at få noget hjælp til at takle det, der er svært som ung.

Sara, 30 år, brystkræft, gruppeleder i Ung kræft Aarhus
Bestil håndbogen her

’Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?’ udleveres på landets kræftafdelinger til patienter mellem 15-39 år. Du kan også bestille håndbogen i Kræftens Bekæmpelses webbutik.

Lige fået beskeden: Du har kræft

Du har lige fået konstateret kræft, og du oplever måske et kaos af tanker og reaktioner, der skifter mellem frygt og håb for fremtiden. Pludselig går det op for en, hvor sårbart livet kan være. Mange tænker: Hvorfor mig? Vil jeg komme til at se anderledes ud? Nogle tænker også: Skal jeg dø af det her?

I håndbogen 'Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?' kan du blandt andet læse om, hvordan personalet på hospitalet, psykologer og socialrådgivere kan støtte dig i din nye situation. Og om, hvordan du taler om din sygdom og de svære tanker og følelser med din omgangskreds, og hvor du kan møde andre unge, der står i samme i situation som dig.

Behandling og indlæggelse på hospitalet

Der er forskellige måder at behandle kræft på, afhængig af hvilken sygdom du har. Det kan føles uoverskueligt at skulle igennem kræftbehandling, men husk, at det, der virker overvældende nu, bliver hverdag senere.

Børn efter behandling?

Nogle typer kræftbehandling kan gøre det svært eller umuligt at få børn. Derfor er det vigtigt, at man både som mand og kvinde taler med sin læge om fertilitet, inden de begynder i kræftbehandlingen.

Kvinder kan få frosset æggestokke og æg ned, og mænd kan få frosset sæd ned – inden behandlingen går i gang.

Venner, kærester og familie

Hvordan er man kærester, når den ene er syg? Og hvis man er single, skal man så fortælle om sygdommen, hvis man er på date? Og hvad med lysten til sex og intimitet?

Vil det påvirke forholdet til ens kammerater og venner, hvis man pludselig skal holde pause fra uddannelsen eller ikke kan være med til de forskellige sociale ting, som man plejer?

Det kan også være svært at håndtere sine forældres reaktion på, at man er syg, og hvordan taler man med sine børn om det? Heldigvis oplever mange unge, at familien og vennerne er der for en, men nogle oplever også, at forholdet til venner og familie kan ændre sig.

Hent den gratis guide til unge kræftpatienter her:

Fuck. Jeg har fået kræft. Hvad nu?

Unge ligger i en cirkel

Ung kræft har grupper i hele Danmark, hvor du kan mødes med andre kræftpatienter. 

Læs meget mere på Ung kræfts site:

Ung kræft

Tag ikke orlov, men meld dig syg

Sørg for at få en lægeerklæring, og meld dig syg på studiekontoret så hurtigt som muligt. Så har du nemlig mulighed for at få tillægsklip – altså SU i længere tid. Lad være med at droppe ud, så har du ikke ret til at få SU længere.

Økonomi og rettigheder

I håndbogen finder du også et overblik over de muligheder, du har – hvad enten du går i skole, studerer eller har/søger et job. Hvis reglerne er svære at overskue, kan du altid få hjælp hos socialrådgivere og studievejledere.

Du kan også læse om dine muligheder for at få økonomisk støtte og juridisk hjælp, forsikring ved rejser, og hvordan du søger tilskud til medicin og psykologhjælp.


Læs alt om børn, unge og kræft: 

Børn og unge - forsiden

 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Netværk for unge med kræft

Ung kræft

Ung kræft skaber mødesteder for unge mellem 15 og 39 år.

Ung kræft