Vi kender alle sammen, at det kan være svært at komme i gang med at røre sig, hvis man har været inaktiv i en længere periode. Det kan ligeledes være svært at holde motivationen oppe. Her får du nogle gode, simple råd til at komme godt i gang og bevare motivationen.
Det gælder både i forhold til niveau, tidsforbrug og dagsrytme. Sæt ikke barren så højt, at det virker uoverkommeligt, når du skal i gang. Hav f.eks. heller ikke en plan om at stå tidligt op og træne, hvis du har svært ved at komme ud af fjerene, når vækkeuret ringer.
Sæt gerne et langsigtet mål og nogle mere kortsigtede mål, som du kan styre efter. Du vil måske på langs sigt opnå at kunne gå en halv time dagligt og vil på kort sigt forlænge din gåtur med et minut hver anden dag
Giv dig selv anerkendelse og måske også en konkret belønning, når du slår dine egne rekorder og når dine mål. Du kan f.eks. aftale belønningen med dig selv, når du sætter målet, så der er en gulerod at knokle for.
Lad være med at starte ud med løb, hvis du hader at løbe. Vælg i stedet noget, du kan lide.
Lad være med at gøre det sværere for dig selv, end det behøver at være. Med mindre udstyret hjælper til at motivere dig, så er hverken pulsur, pilatesbold eller lange træningsprogrammer afgørende for at komme i gang med at motionere. Det handler i virkeligheden bare om at snøre skoene og gå en tur.
Selv om det er svært at tage sig sammen, så sker det sandsynligvis aldrig, at du fortryder at have dyrket motion. Humør og energi bliver bedre, og du kan være rigtig stolt af dig selv. Du kan hjælpe dig selv til at holde fast i denne følelse ved at lave en træningsdagbog.
Det er nemmere at komme ud af døren, hvis der er nogen, som venter på dig.
Det er motiverende at følge dine fremskridt og prøve at slå egne rekorder. Du kan føre en fysisk logbog eller en digital – se tips til digitale hjælpemidler nedenfor:
Der findes et hav af motions-apps til smartphones, der hjælper med alt fra at måle ruter og tid til at holde motivationen oppe. Her kan du ofte også sætte dig mål, som appen hjælper dig med at nå. Nogle apps er særligt velegnede til løb, andre kan bruges til både løb, cykling, gang osv. Søg f.eks. på motion eller sundhed i App Store eller Google Play
En skridttæller er god til at måle hvor meget du bevæger dig i din dagligdag, hvis du tager den på fra morgenstunden. Den kan motivere til at lægge lidt ekstra gang ind hist og her, så du slår gårsdagens skridttal. Du kan selvfølgelig også sætte dig mål, som f.eks. at du vil tage mindst 100 skridt mere hver dag i en periode. De fleste skridttællere måler kun præcist på gang og er mindre præcise på løb og cykling.
Det anbefales, at man går mindst 10.000 skridt om dagen, men hvis du dyrker meget anden motion, behøver du ikke nødvendigvis at nå helt op på 10.000 skridt hver dag.
Hvis du gerne vil måle din træningsintensitet løbende, kan et pulsur være et godt redskab. For at få glæde af et pulsur, skal du kende - eller finde - din hvilepuls og din maksimale puls. En del pulsure kan også måle distance mm.
Med et aktivitetsarmbånd kan du følge med i dine daglige aktiviteter og også hvordan du sover. Armbåndet registrerer dine bevægelser, måler skridt, distancer, kalorieforbrug mm. Aktivitetsarmbåndet kombineres typisk med en app på en smartphone, hvor du kan se målingerne af aktiviteter og søvn.
I denne artikel fra sundhedsmagasinet Iform, fortæller sundhedsekspert Chris MacDonald om de mange fordele ved at gå.
Når den samme negative tanke bliver ved med at komme op til overfladen, og man vender og drejer den igen og igen, kaldes det ruminering. Chris MacDonald fortæller her om, hvad man kan gøre for at komme ud af et negativt tankemønster.
Når den samme negative tanke bliver ved med at komme op til overfladen, og man vender og drejer den igen og igen, kaldes det ruminering. Chris MacDonald fortæller her om, hvad man kan gøre for at komme ud af et negativt tankemønster.
Professor, dr. med.; cand. psych Bobby Zachariae forklarer om søvns indflydelse på fysisk og psykisk velbefindende. Derudover giver han gode råd til, hvordan du opnår en god og sund søvn.
Professor, dr. med.; cand. psych Bobby Zachariae forklarer om søvns indflydelse på fysisk og psykisk velbefindende. Derudover giver han gode råd til, hvordan du opnår en god og sund søvn.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17