Gå til sygdomsliste

Samliv

Her kan du læse om de problemstillinger i forhold til kræft og seksualitet, man ofte oplever i parforhold eller som single.

Manglen på seksuel lyst kan ramme både dig, der har kræft, og din partner. Hvis du er i et parforhold, er det vigtigt, at du og din partner forsøger at dele jeres tanker om kærlighedslivet: bekymringerne, følelserne og forventningerne. Hvis du er i tvivl om, hvad din partner har lyst til, så spørg. Hvis I ikke taler sammen, er der er en større risiko for, at I tager fejl af hinanden.

Mand kysser kvinde

I parforhold

I forbindelse med et kræftforløb kan det være nødvendigt at finde hinanden som kærester igen og måske nytænke måder at være sammen på for at bevare intimiteten.

Seksualitet og parforhold


Til dig, hvis partner har en kræftsygdom

Hvis din partner har kræft eller måske er færdig med behandlingen, kan du opleve, at din partner mister interessen for og lysten til sex. Det kan også være dig, der mister lysten.

Hvis du har en partner med kræft


Hvis du ikke har en fast partner

Som single kan man gøre sig tanker om, hvordan man skal fortælle en ny partner om kræftsygdommen. Det kan være svært at være opsøgende, hvis man f.eks. føler, at sygdommen eller behandlingen har medført fysiske forandringer, som gør det svært at vise kroppen frem. 

Hvis du er single


Hvordan tager man hul på snakken

Spørgeguide til hjælp og inspiration til at komme i gang med snakken om bekymringer, følelser og forventninger til hinanden.

Inspiration til samtale om seksualitet

Stillbillede fra video om seksualitet

Video fra Senfølgerforeningen om en mand og en kvinde, som begge har haft store seksuelle udfordringer efter deres kræftsygdom. Hør deres historie om at gå på jagt efter seksualiteten efter kræft.

Seks mænd taler om, hvad kræftbehandlingen betyder for deres samliv.

Nogle behandlinger kan påvirke evnen til at få børn

Læs her om frugtbarhed hos både kvinder og mænd

Kræftbehandling kan påvirke evnen til at få børn

Affaldsstoffer fra kemoterapi

Der udskilles kun ganske lidt kemoterapi gennem sæd og skedens slimhinder. Man udsætter ikke sin partner for påvirkning af kemoterapi ved seksuelt samvær, hverken under eller efter behandling. Men for en sikkerheds skyld anbefales det dog at bruge kondom de første dage efter en kemoterapibehandling, da kroppen i det tidsrum udskiller affaldsstoffer igennem alle former for kropsvæsker.

Mulige forholdsregler for pårørende til patienter i kemoterapi

Læs alt om seksualitet

Seksualitet - forside

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Gode råd, hvis du har kræft

Om kost, fysisk aktivitet, samvær med andre og alternativ behandling.

Hvad kan du selv gøre


Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme