Gå til sygdomsliste

Smertebehandling

Mange kræftpatienter oplever smerter i forbindelse med sygdom og behandling. Heldigvis er moderne smertebehandling meget effektiv og kan for de fleste lindre smerterne og forbedre livskvaliteten. Behandlingen er primært medicinsk, og man får ofte flere forskellige lægemidler samtidig.

Årsager til smerter

Smerte er en individuel oplevelse og er altid både fysisk og psykisk. Smerter hos en kræftramt kan f.eks. skyldes selve kræftsygdommen, den behandling man får eller at man ikke får nok smertestillende medicin.

Årsager til smerter


Behandling af smerter

Behandling af smerter er oftest smertestillende medicin. Håndkøbsmedicin kan lindre svage smerter. Ved stærkere smerter får man morfin eller morfinlignende medicin. Ved såkaldte nervesmerter får man antidepressiv- eller antiepilepsimedicin, da disse stoffer hæmmer nervesmerter.

Nogle gange er det muligt at behandle smerterne ved at mindske kræftknuden med behandling. Det kan enten være operation, kemoterapi eller strålebehandling. Anden behandling, der kan lindre smerter, kan f.eks. være kvalmestillende medicin, afspændingsteknikker og akupunktur.

Behandling af smerter


Beskriv smerterne for lægen

Lægen laver en såkaldt smerteanalyse for at finde den bedst mulige behandling for dig. Det sker på baggrund af en samtale, hvor lægen spøger ind til karakteren af dine smerter.

Beskriv smerterne for lægen


Behandlingssteder

Din praktiserende læge eller hjemmesygeplejersken kan som regel hjælpe dig med at lindre smerterne, ellers bliver du henvist til en smerteklinik eller til et af de palliative teams,som findes mange steder i landet på de forskellige hospitaler. På Bispebjerg hospital findes desuden en palliativ medicinsk afdeling.

Her kan du få hjælp og behandling af smerter

Gå til din læge hvis du har uforklarlige smerter

Man bør altid søge læge, hvis man i en periode har smerter, som man ikke kender årsagen til.


Læs alt om behandling af kræft:

Behandlingsformer (oversigt)

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Alternativ behandling og naturlægemidler

Om alternativ behandling

At gøre noget aktivt for sig selv kan give håb og styrke, hvis du har kræft.

Alternativ behandling