Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Kræft, der har spredt sig til lungerne, kalder man lungemetastaser. Læs her om symptomer, undersøgelse og behandling af lungemetastaser.
Lungemetastaser består af samme slags kræftceller, som den oprindelige kræftform.
Det vil sige, at lungemetastaser, der stammer fra f.eks. brystkræft, består af brystkræftceller. Dette har betydning for valg af behandling.
Her kan du læse en kort version af teksterne om lungemetastaser.
Lungemetastaser er kræft, der har spredt sig til lungerne. Læs mere om lungernes funktion og om hvor i lungen, der kan opstå metastaser:
Lungemetastaser skyldes, at kræft et andet sted i kroppen har spredt sig til lungerne. Medfødte lungelidelser og infektioner øger ikke risikoen. Læs mere om mulige årsager:
Har man haft kræft, bør man gå til lægen, hvis man oplever stikkende brystsmerter, hoste, slim og opspyt eventuelt med spor af blod, åndenød eller andre symptomer fra lunger og luftveje, der varer mere end 2 uger.
Undersøgelser for lungemetastaser kan bestå af røntgenundersøgelse, CT-scanning, PET/CT-scanning eller kikkertundersøgelse af lungerne (bronkoskopi) med vævsprøve.
Formålet er at helbrede eller at lindre symptomer (oftest smerter) og forebygge komplikationer. Behandlingen kan være operation, strålebehandling, kemoterapi, antihormonbehandling eller anden medicinsk kræftbehandling.
Risikoen for at få tilbagefald af lungemetastaser afhænger af, hvilken kræftsygdom man har haft, og af den behandling man tidligere har fået.
Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for lungemetastaser, og efter behandlingen er færdig. Her kan du læse om bl.a. kost, familieliv, arbejde og reaktioner under og efter et kræftforløb.
Når man er færdig med behandlingen for lungemetastaser, bliver man som regel tilbudt at komme til regelmæssig kontrol.
Kræft, der har spredt sig til lungerne fra et andet sted i kroppen, kaldes lungemetastaser.
Kræft, der er opstået i lungerne, kaldes lungekræft, og tumoren i lungen kaldes primær tumor. Læs mere om symptomer, undersøgelse og behandling af lungekræft her:
Sidst ændret:20.08.2018
Overlæge Erik Jakobsen (kirurg) og overlæge, ph.d. Anders Mellemgaard (onkolog), Dansk Lunge Cancer Gruppe.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17