Gå til sygdomsliste

At leve med lungemetastaser

Det er forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for lungemetastaser, og efter behandlingen er færdig. Her kan du læse om bl.a. kost, familieliv, arbejde og reaktioner under og efter et kræftforløb.

Hoste, smerter og åndenød

Mange oplever at have brug for at få lindret symptomer som hoste, smerter og åndenød. Oftest vil din egen læge i samråd med lægerne på hospitalet kunne tilrettelægge en god symptombehandling og løbende tilpasse dosis af medicinen.

Åndenød

Smertebehandling

Andre gode råd til bivirkninger og senfølger

Problemer, som opstår under eller efter behandling for lungemetastaser, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed, spiseproblemer eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.

Bivirkninger og senfølger

Jeg synes, at vi kæmper for at leve imens. Finde livsværdier, få øje på livsvejen, fordybe os i øjeblikket. Tanker kan være langt mere livslammende end sygdommen langt henad vejen. Den dag jeg dør af kræft, vil jeg gerne kunne sige, at jeg gjorde det, der var meningen med det hele: Jeg levede!!

Kvindelig kræftpatient

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.

Kost til kræftpatienter

Opskrifter til inspiration

Fysisk aktivitet kan hjælpe på åndenød

Der er stor forskel på, hvor fysisk aktiv man kan være. Men fysisk aktivitet hver dag er vigtigt for gradvist at genvinde kræfterne. Når man samtidig forbedrer sit kondital, vil det hæve grænsen for, hvad man kan klare uden generende åndenød. Her kan du læse mere og få gode råd om motion:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

To mennesker går tur hånd i hånd ved en strand

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Nogle har behov for genoptræning

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

Genoptræning

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig, og man opdager, at nogle ting har ændret sig.

At være pårørende til en kræftramt kan også være krævende, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. 

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Ændret kropsopfattelse

Din sygdom og behandling gør måske, at du skal lære at leve med en ændret krop. Måske er kroppen tilsyneladende uændret, men din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen. Læs mere:

Hvis krop og udseende ændrer sig ved en kræftsygdom

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom, og nogle må gå på pension.

Arbejde og kræft

Sygdommen kan påvirke din seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad man kan, vil og har lyst til seksuelt. Det kan derfor være en idé at tænke over, hvordan man kan bevare intimiteten på andre måder. Læs mere her:

Seksualitet

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.

Mentale redskaber

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum.

Cancerforum.dk

Læs alt om lungemetastaser

Lungemetastaser – forsiden

 

Hvis kræften kommer igen

To kvinder sidder med ryggen til på en bænk i en park og taler sammen

Om reaktioner på tilbagefald og om mulighederne for behandling.

Hvis kræften er kommet igen


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til kræftpatienter, der ryger

Hjælp til rygestop

Hæfte og pjece til rygere, der har fået kræft

Hjælp til rygestop


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende