Gå til sygdomsliste

Hvad tilbyder kræftrådgivningerne?

Du er altid velkommen i en af vores kræftrådgivninger, uanset om du er patient, pårørende eller efterladt. Her på siden, kan du læse mere om, hvad vores gratis rådgivning går ud på.

Tilbuddene varierer fra rådgivning til rådgivning, men alle steder kan du få en eller flere samtaler med en rådgiver enten alene eller sammen med dine pårørende. Du kan se en oversigt over alle aktiviteter i vores kalender.

Samtale med rådgiver

Rådgiverne i Kræftens Bekæmpelse har typisk en baggrund som psykolog, socialrådgiver eller sygeplejerske. Alle der er berørt af kræft, kan få en samtale med en rådgiver. De fleste steder er det ikke nødvendigt at bestille tid, du kan bare komme direkte ind fra gaden.

Du kan komme alene, sammen med en pårørende eller hele familien samlet. Vores rådgivning handler om nærvær, og om at turde tale om alt det, der fylder for dig og jer. Hvad enten det er følelsesmæssige reaktioner, spørgsmål om behandling eller senfølger, råd til at tale sammen i familien eller eksistentielle tanker om liv og død.

Du og rådgiveren kan tale om, hvilke muligheder der er for, at du kan få hjælp, enten hos Kræftens Bekæmpelse eller andre steder. Derudover kan du tale med en rådgiver, der dels kan fungere som en neutral sparringspartner i forhold til det offentlige system - og som dels kan hjælpe dig med at danne dig et overblik over dine rettigheder som kræftpatient. Det kan være spørgsmål om rehabilitering, sygedagpenge, at vende tilbage til arbejdsmarkedet, mulighed for fleksjob eller spørgsmål om pension.


Familierådgivning

Familierådgivning er tilbud til børnefamilier, hvor enten far eller mor har kræft. Alle i familien har brug for at blive inddraget - ingen trives med følelsen af at være holdt udenfor. Familierådgivning giver mulighed for - i et trygt miljø - at tale åbent om alle de spørgsmål, problemer og tanker, som I hver især kan have i forbindelse med sygdommen. Det er vores erfaring, at det styrker kontakten mellem børn og forældre at få talt sammen om den forandrede hverdag og om sygdommen.

Nogle steder tilbyder vi også flerfamiliegrupper eller arrangementer. Her kan du mødes med andre familier, der står i en lignende situation. Her kan de voksne tale med andre voksne, og børn med andre børn, der også har en mor eller far der har kræft.


Grupper for patienter, pårørende og efterladte børn og voksne

Når du har kræft tæt inde på livet, kan det være rart at mødes med andre, der er i en lignende situation. Her kan du møde en forståelse, som din familie og netværk måske ikke kan give dig. På vores kræftrådgivninger, har vi grupper for både patienter, pårørende og efterladte – børn og voksne.

Når mor eller far bliver syg eller dør af kræft, kan det ændre hele ens hverdag. Mange børn og unge føler, at de ikke kan tale med deres venner om deres bekymringer og kan derfor have stor glæde af at mødes med andre i samme situation. I grupperne arbejder vi i fællesskab med de tanker og følelser, som du har. Det gør vi ved hjælp af øvelser, samtale, tegning, bøger, film, musik m.m.

Der findes lukkede grupper med et fastlagt forløb og faste mødetider og åbne grupper, der løbende optager nye deltagere. Nogle grupper henvender sig til patienter med en specifik kræftdiagnose eller specifik problemstilling, mens andre grupper er inddelt efter alder eller køn. Du kan kontakte din lokale kræftrådgivning for mere information. Hvis der ikke allerede er en gruppe for lige netop dig, kan du altid blive skrevet op til en.


Fysisk aktivitet, afspænding eller mindfulness

Mange kræftpatienter har glæde af at gøre noget selv for at få det bedre, mange har glæde af at dyrke motion eller arbejde med psyken ved af hjælp for eksempel mindfulness eller afspænding. Forskningen viser, at det er en rigtig god idé at være fysisk aktiv, når du har kræft. Fysisk aktivitet kan – i kombination med anden traditionel behandling – have en positiv effekt på kondition, muskelstyrke, psykisk velbefindende, angst, depression og livskvalitet i videste forstand.

I kræftrådgivningerne kan du for eksempel være med i en gå-gruppe, deltage i gymnastik, yoga eller kinesisk Qigong. Du kan også træne visualisering eller mindfulness meditation, der kan have en positiv indflydelse på stresshåndtering og psykisk velbefindende.

I nogle af vores rådgivninger tilbyder hospitalerne 'Krop og Kræft'. Krop og kræft er hård fysisk træning til mennesker i kemoterapi. Tilbuddet findes i kræftrådgivningerne i Vejle, Aalborg og Odense, og desuden på en lang række sygehuse.


Ditliv og andre kurser

På vores kræftrådgivninger arrangerer vi løbende kurser, foredrag og andre arrangementer. Det kan være alt fra Ditliv kurser, der fokuserer på at spise godt, røre sig godt, sove godt og tænke godt, til kurser i håndtering af angst, hvordan man vender tilbage til arbejdet, et malerværksted, foredrag med patienter eller professionelle om f.eks. behandling, rehabilitering eller alternativ behandling.

Vi har også en del åbne caféarrangementer, hvor alle er velkomne. I vores kalender kan du læse mere om de forskellige arrangementer og se, om de er noget for dig. Vær opmærksom på, at nogle arrangementer kræver tilmelding og løber over flere dage, andre kan du bare komme til.

Læs mere om Ditliv her

 

På cancerforum.dk kan du anonymt og sikkert skrive sammen med andre kræftpatienter, pårørende og efterladte:

Cancerforum.dk


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Børns behov når far eller mor har kræft

Når mor eller far har kræft, har børn først og fremmest brug for omsorg og kærlighed.

Børn i kræftramte familier


Opskrifter

Opskrifter

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har kræft?

Opskrifter